Wanneer is een erectieprobleem echt een probleem? Heel simpel: als jij er last van hebt. Maar voordat je in paniek raakt, is het goed om te weten wanneer je je echt zorgen moet maken.
Vrijwel elke man krijgt vroeg of laat te maken met erectieproblemen. Toch denken veel mannen dat zij de enige zijn, schamen zij zich en denken dat ze naar medicatie moeten grijpen of dat het voor altijd is. Tijd om wat duidelijkheid te scheppen.
In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende oorzaken en wat hieraan te doen.
Wanneer is het een stoornis?
Het is heel normaal dat een erectie niet altijd perfect werkt. Eén of zelfs meerdere keren geen erectie kunnen krijgen of behouden, betekent niet meteen dat je een erectiestoornis hebt. Een stoornis ontstaat pas als het regelmatig gebeurt, over een langere periode (minstens enkele maanden), en het je seksleven of zelfvertrouwen ernstig beïnvloedt.
Het is dus niet nodig om meteen in paniek te raken, sterker nog, zoals je verderop kunt lezen zorgt te veel zorgen maken er soms juist voor dat het vaker voorkomt. Belangrijke oorzaken van sporadisch geen erectie krijgen zijn bijvoorbeeld alcohol, stress of vermoeidheid.
"In veel gevallen is de oorzaak mentaal. Stress, onzekerheid, prestatiedruk, vermoeidheid of angst voor falen spelen vaak een grote rol."
Een erectie krijgen is eigenlijk best een ingewikkeld proces waarin stimulans (extern of intern), de juiste context en een fysieke reactie goed op elkaar afgestemd moeten zijn. In dit proces kan er van alles verstoord worden. Dat is niet raar, dat is heel normaal.
Komt het nu vaak voor dat je geen erectie kunt krijgen, over langere tijd en met het gevolg dat het je seksleven of zelfbeeld beïnvloed? Lees dan vooral verder om te onderzoeken wat de oorzaken in jouw geval kunnen zijn en wat je eraan kunt doen.
Oorzaken van erectieproblemen
Er zijn verschillende oorzaken voor erectieproblemen, hieronder de meest voorkomende. Onthoud dat deze lijst niet uitputtend is en het ook mogelijk is dat er meerdere oorzaken tegelijk een rol spelen.
Fysieke oorzaken
Fysieke problemen (zoals bloeddruk, diabetes, hormonale problemen of medicijngebruik) kunnen een oorzaak zijn. Echter, als je erectie soms wel lukt, is het minder waarschijnlijk dat de oorzaak puur lichamelijk is. Twijfel je? Aarzel dan nooit om naar een arts te gaan. Dat geeft zekerheid en rust.
Tip: ervaar je wel ochtenderecties? Dan is de kans dat het gaat om een lichamelijke oorzaak kleiner. Het kan geen kwaad om dan alsnog te overleggen met de huisarts natuurlijk.
Mentale oorzaken
In veel gevallen is de oorzaak mentaal. Stress, onzekerheid, prestatiedruk, vermoeidheid of angst voor falen spelen vaak een grote rol. Een veelvoorkomende gedachte is: "Ik moet presteren, anders faal ik." Deze druk zorgt er juist voor dat de erectie minder goed op gang komt.
Vervolgens lukt het niet en dan is de druk de volgende keer nog groter. Dit zorgt in sommige gevallen voor een neerwaartse spiraal waarin de nadruk alleen maar ligt op het krijgen van een erectie. In veel gevallen verdwijnt het probleem door de focus en druk van de erectie af te halen vanzelf.
"Seks gaat niet om presteren, maar om genieten. Als je in je brein niet kan ontspannen kan je lichaam dat ook niet."
De juiste context
Een onprettige omgeving, ruzie, onvoldoende voorspel of simpelweg geen zin hebben op dat moment, kan ook voor erectieproblemen zorgen. Door media en een gebrek aan communicatie over erecties en de werking daarvan, is het beeld ontstaan dat een gezonde man altijd zin heeft en dat een volledige erectie eerder te vaak dan te weinig voorkomt. Dit is een vertekend beeld van de werkelijkheid dat zorgt voor veel problemen en schaamte. Ook mannen hebben behoefte aan de juiste context en stimulans.
Onthoud hierbij: seks gaat niet om presteren, maar om genieten. Als je in je brein niet kan ontspannen kan je lichaam dat ook niet.
Seks vs penetratie
Een belangrijk onderscheid om te maken is tussen het hebben van seks en penetratie. De twee worden teveel met elkaar geassocieerd terwijl je hele fijne seks kunt hebben zonder penetratie. Het beeld is teveel dat alleen penis in vagina seks, goede seks is. Iets dat onze lesbische vrienden natuurlijk durven te betwisten. Waarom zou je jezelf beperken tot één vorm van seks als er zoveel meer te ontdekken valt?
Het probleem is dat voor penis in vagina seks een erectie een must is. Dit is een belangrijke reden waarom de focus op de erectie zo groot is, en daarmee ironisch genoeg, de grootste reden waarom deze erectie niet altijd mogelijk is.
Focus in periodes waarin je moeilijk een erectie kunt krijgen of behouden (en trouwens ook wanneer je dat wel kunt) ook op andere vormen van seks, waarbij penetratie geen rol speelt. Genieten van seks is ook mogelijk zonder erectie en penetratie.
In veel gevallen zal deze periode waarin je geniet zonder focus op stijf moeten worden, ervoor zorgen dat de erectie weer terug komt. En in de tussentijd verbreed je mooi jullie seksuele script. (Je seksuele script is alles wat jij en je partner(s) gewend zijn om te doen rondom seks).
Een aantal manieren om te genieten van seks zonder penetratie:
- Sensuele massages: Neem tijd om elkaar uitgebreid te masseren met massageolie. Hierbij gaat het om aanraking, ontspanning en verbinding.
- Orale seks of handmatige stimulatie: Ontdek en bespreek wat jullie hierbij prettig vinden. Dit kan even intiem en bevredigend zijn als penetratie.
- Gebruik van seksspeeltjes: Experimenteer samen met verschillende speeltjes die op andere manieren voor opwinding en plezier zorgen.
"Erectieproblemen kunnen ook een teken zijn van andere lichamelijke problemen zoals verhoogde bloeddruk of diabetes."
Wat je kan doen
Naast professionele hulp zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen. Het zijn beginpunten waar in veel gevallen op een gegeven moment vaak hulp nodig is. Dit vooral omdat gewoontes en diepgewortelde overtuigingen moeilijk zijn om af te breken. Maar het is zeker de moeite waard om de volgende dingen te proberen.
Ontspan en haal de druk eraf
Seks is geen wedstrijd. Focus op intimiteit en plezier, niet op de erectie. Het idee dat je als man moet presteren en iets moet bereiken is onzin en werkt je alleen maar tegen. In niks anders is het cliché “de reis is belangrijker dan de bestemming” meer waar dan in seks.
Wat kun je concreet doen om prestatiedruk actief te verminderen?
- Neem de nadruk weg van penetratie: Maak samen duidelijk dat seks meer is dan alleen penetratie. Spreek af om eerst een periode helemaal geen penetratie te hebben, zodat de druk verdwijnt en er ruimte ontstaat om andere vormen van intimiteit te ontdekken.
- Focus op sensaties, niet prestaties: Spreek samen af om te genieten van aanraking, kusjes, massages of andere sensuele activiteiten, zonder dat daar iets uit hoeft voort te komen.
Communiceer open met je partner
Benoem je gevoelens en onzekerheden, dat haalt de druk van de ketel. En zo kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing en een andere invulling van jullie seksuele script. Met hoogstwaarschijnlijk een fijner seksleven tot gevolg.
Voorbeeldvragen om het gesprek met je partner te openen:
- “Ik merk dat ik soms wat (prestatie)druk voel tijdens seks. Hoe ervaar jij dat eigenlijk?”
- “Kunnen we samen eens nadenken over andere manieren om seks fijn te maken, zonder dat penetratie altijd centraal staat?”
- “Ik voel me onzeker als het niet meteen lukt. Hoe kunnen we hier samen beter mee omgaan?”
Check je gezondheid
Bij langdurige problemen altijd even naar de huisarts gaan. Erectieproblemen kunnen ook een teken zijn van andere lichamelijke problemen zoals verhoogde bloeddruk of diabetes. Beter één keer te vaak checken dan te lang blijven lopen met twijfels.
Praat met vrienden
Één van de belangrijkste redenen voor schaamte en misvattingen is het gebrek aan communicatie over het onderwerp. Hoe meer we praten over seks en de bijbehorende uitdagingen normaliseren hoe beter onze collectieve seksuele gezondheid zal zijn.
Hulp van een professional
Kom je er niet uit, twijfel je of begrijp je niet wat er met je aan de hand is? Je kunt altijd een professional inschakelen. Zoals eerder genoemd is de huisarts een goed startpunt. En wanneer het niet gaat om een fysieke oorzaak, dan kan een seksuoloog als ikzelf je verder helpen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak, pakken deze aan. En blijkt nou dat er geen erectie meer mogelijk is, dan kijken we naar manieren om te blijven genieten van seks, ook zonder erectie.
De tips genoemd in dit artikel zijn zeker nuttig en een goed startpunt, maar niet afgestemd op jouw specifieke situatie. Merk je dat je vastloopt, kom je er niet uit of wil je een stap verder? Neem dan gerust contact op voor professionele begeleiding die bij jou past.