Ben ik normaal?

de illusie van een normaal in seksualiteit

Ben ik normaal? Een veelgestelde vraag, zowel als het gaat om seksualiteit als over het leven in het algemeen. Zijn mijn fantasieën raar? Is de frequentie van onze seks wel normaal? Ben ik vreemd omdat ik een specifieke parafilie heb (parafilie is de verzamelnaam voor fetisjen en kinks, feitelijk alles wat buiten de "norm" valt)

Ergens diep van binnen zijn we allemaal bang om "er niet bij te horen" en om "anders te zijn". We zijn nu eenmaal dieren die in groepsverband leven, als we uit de groep lagen, dan kon dat eeuwen geleden weleens betekenen dat je alleen moest overleven, waarmee je overlevingskansen flink terugliepen. Datzelfde instinct zit nog steeds in ons. 

Maar wat betekent “normaal” eigenlijk? Is het een universele standaard die voor iedereen hetzelfde is, of is het een construct dat varieert afhankelijk van cultuur, tijd en persoonlijke ervaringen? En continu aan het veranderen is?

In dit artikel duiken we dieper in het idee van normaal, zowel in het dagelijks leven als in de context van seks, en hoe dit onze blik op seksualiteit en ons gedrag beïnvloedt.

"Maar dat wil nog niet zeggen dat we alles als "normaal" zien. Maar wie bepaalt dat?"

De mythe van normaal

Wat als ik je vertel dat “normaal” niet bestaat? Wat we als normaal beschouwen, is niets meer dan een weerspiegeling van de heersende normen en waarden binnen onze cultuur en samenleving. Deze normen zijn voortdurend in beweging en worden beïnvloed door media, religie, opvoeding en sociale interacties. Wat vandaag als normaal wordt gezien, kan morgen als afwijkend worden beschouwd en omgekeerd.

Tot de jaren 50 (op z'n minst) was het idee van "normaal" in seks beperkt tot penetratie, liefst in de missionarishouding, tussen man en vrouw, binnen het huwelijk en bij voorkeur als doel voorplanting. 

Dat is nu in 2024 wel anders, in een relatief korte periode is de meetlat van normaal behoorlijk verschoven. Maar dat wil nog niet zeggen dat we alles als "normaal" zien. Maar wie bepaalt dat? 

"Ik wil dingen die raar zijn en niemand anders wil dit. Want ik hoor er nooit iemand over."

Normaal in seksualiteit

Veel mensen voelen zich onder druk gezet om aan bepaalde seksuele normen te voldoen, terwijl hun eigen verlangens en behoeften misschien buiten deze kaders vallen. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte, schuld en isolatie. Maar het is belangrijk om te beseffen dat er geen standaard seksuele ervaring of voorkeur is die voor iedereen geldt. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. 

De rol van schaamte en stilte

Een groot probleem met de norm is dat het vaak in stand wordt gehouden door schaamte en stilte. Mensen durven niet te praten over hun echte ervaringen en verlangens uit angst om beoordeeld of zelfs veroordeeld te worden. Deze zwijgcultuur versterkt de bestaande normen en maakt het moeilijker voor individuen om hun eigen seksualiteit op een authentieke manier te verkennen en te uiten.

Het idee is: ik wil dingen die raar zijn en niemand anders wil dit. Want ik hoor er nooit iemand over. Maar ja, zo lang niemand erover praat komen we er ook niet achter dat we zeer zeker niet enigen zijn. 

"Laten we het samen "normaal" maken om te praten over seks."

Verandering en acceptatie

Gelukkig is er een beweging gaande die streeft naar meer openheid en acceptatie. Er is een groeiende erkenning dat seksualiteit divers is en dat er geen one-size-fits-all benadering bestaat. Door open gesprekken te voeren en ervaringen te delen, kunnen we de druk van “normaal” wegnemen en een cultuur van acceptatie en begrip bevorderen. Laten we het samen "normaal" maken om te praten over seks.

Wat is dan wel normaal?

Als vuistregel zou ik zeggen: zolang het legaal en met toestemming van alle betrokken partijen is, dan is het normaal. Simpel toch? 

Dit betekent dat je eigen verlangens, zolang ze niemand schade toebrengen en met wederzijdse instemming gebeuren, volledig valide en normaal zijn. Het is heel belangrijk om deze boodschap te verspreiden en te ondersteunen, zodat iedereen zich vrij voelt om hun ware zelf te zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. En we kunnen nog wat van elkaar leren ook!

"Mocht je worstelen met de druk van wat normaal zou moeten zijn, weet dan dat je niet alleen bent."

"Normaal” is een illusie die ons beperkt en belemmert in het volledig omarmen van onze individualiteit en diversiteit. In plaats van te streven naar een onbereikbare norm, moeten we de rijkdom van menselijke ervaringen en seksuele diversiteit vieren. Door open en eerlijk te praten, kunnen we een cultuur van inclusiviteit en acceptatie creëren waar iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Mocht je worstelen met de druk van wat normaal zou moeten zijn, weet dan dat je niet alleen bent. Ik ben hier om te helpen en te ondersteunen bij het vinden van je eigen pad naar een vervullend en authentiek leven.

Neem gerust contact met me op voor een intakegesprek.