Herken je dat? Je bent thuis met je partner en jullie zitten tegenover elkaar. Er is een stilte, en je denkt aan iets dat je al een tijdje wilt bespreken: jullie seksleven. Maar zodra je eraan denkt om het onderwerp aan te snijden, voel je een knoop in je maag. Bang voor de reactie die zal komen. Je besluit het voor je te houden en te wachten op een beter moment, en wie weet gaat het binnenkort vanzelf wel beter, zou kunnen toch?
Waarom is het zo moeilijk om over seks en intimiteit te praten?
Aannames en taboes
Veel mensen worstelen met het bespreken van seks en intimiteit vanwege het sterke taboe rondom het onderwerp. Seks is iets dat we doen, maar erover praten? Dat lijkt een heel ander verhaal. Vanaf jonge leeftijd leren we niet hoe we hierover moeten communiceren, waardoor het een ongemakkelijk en soms zelfs angstaanjagend gespreksonderwerp wordt.
Een ander probleem is de vele aannames die we lijken te maken als het gaat over seks en intimiteit. We denken dat we automatisch moeten weten hoe seks werkt en wat onze partner wil. Maar laten we eerlijk zijn, niemand kan gedachten lezen. Onze cultuur en maatschappij dragen bij aan dit beeld. In de media wordt seks vaak op een onrealistische manier weergegeven. Films en pornografie laten zelden zien hoe mensen communiceren over hun behoeften en wensen. Het lijkt altijd perfect te gaan, zonder dat er ook maar één woord gewisseld wordt.Dit schept een vertekend beeld en versterkt het idee dat praten over seks niet nodig is of zelfs ongepast is.
"Als koppels niet openlijk over seks en intimiteit praten, kunnen ze langzaam de connectie met elkaar verliezen."
Veelvoorkomende misvattingen
Er zijn verschillende misvattingen die mensen vaak hebben als het gaat om praten over seks en intimiteit:
- “Als ik praat over wat ik wil, ben ik raar of egoïstisch.”
- “Ik moet uit mezelf weten hoe het moet, anders faal ik.”
- “Ik moet weten wat de ander wil zonder te vragen.”
- “Als mijn partner van mij houdt, doet hij of zij automatisch wat ik wil.”
Deze gedachten creëren een vicieuze cirkel van miscommunicatie en onbegrip. Maar het is belangrijk om te beseffen dat deze misvattingen juist de communicatie in de weg staan en voor meer problemen kunnen zorgen op de korte, maar vooral ook op de lange termijn.
De gevolgen van niet praten
Als koppels niet openlijk over seks en intimiteit praten, kunnen ze langzaam de connectie met elkaar verliezen. Problemen worden niet opgelost en groeien alleen maar. De aanname dat de ander wel weet wat jij wanneer wilt, wordt vaak vervangen door een nieuwe aanname. De ander wil toch nooit seks, laat ik er maar niet eens over beginnen. Gevolgd door de teleurstelling van de afwijzing die de ander niet eens heeft gedaan.
Zoals ik eerder schetste in mijn artikel over de spiraal van afwijzing, teleurstelling en schuldgevoel, kan niet communiceren over seksuele behoeften leiden tot langdurige onvrede en groeiende problemen binnen de relatie. Bovendien wordt het moeilijk om nieuwe dingen te ontdekken en te genieten van een bevredigend seksleven.
"Wanneer je met je partner wilt praten over jullie seksleven, doe dit dan niet “in de slaapkamer”."
Hoe doorbreek je dit?
Maar hoe praat je dan wel over seks en intimiteit? Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt vooral veel oefening en geduld. De hierboven besproken aannames en taboes zitten vaak diepgeworteld evenals de schaamte en angst om abnormaal te zijn. Het beste is om te beginnen met je partner of goede vriend of vriendin, iemand die je kan vertrouwen. Na verloop van tijd wordt het makkelijker en makkelijker. En dan nog even een tip om mee af te sluiten: wanneer je met je partner wilt praten over jullie seksleven, doe dit dan niet “in de slaapkamer”. Gebruik een moment waarop jullie niet intiem zijn, maar bijvoorbeeld een dateavond, koffiemoment of een andere situatie van connectie waarin jullie samen ontspannen zijn en niet bezig zijn met directe intimiteit.
Heb je hulp nodig met de communicatie over seks en intimiteit, of heb je andere zorgen? Neem contact op of boek een gratis intake, en dan kijk ik hoe ik je kan helpen.